Att glädjas åt under coronatider

I Coronatider gläds vi trots allt åt alla kreativa påhitt som sker på kulturens områden. Författare, musiker och konstnärer hittar olika vägar att nå sin publik.

I Sätt litteraturen på Jämtlandskartan gläds vi särskilt åt Regionkulturens initiativ med presentationsfilmer av ”Närodlade författare”! Mycket bra! Det tackar vi för! Ni hittar startpunkten för filmerna här här >> Vi har också länkat till filmerna på vår Facebook-sida >>

Här är den just nu senaste filmen i raden av de 14 författare som presenteras i filmerna. Det är Ulla Brännström-Englsperger.

Share

Nominerad till Länstidningens kulturpris 2019

Projektet ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” har nominerats till Länstidningens kulturpris 2019.

Motiveringen:

Motivering:

Det litterära projektet ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” har sedan hösten 2010 med enbart ideella krafter ordnat 28 evenemang av hög kvalitet. Det har varit föredrag, uppläsningar, teater, musik och filmvisning. ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” blev också väldigt tydligt en scen för lokala författare att framträda och läsa egna texter. Allt har fokuserat på att uppmärksamma platser, författare och böcker med anknytning till Jämtland och Härjedalen. Man har också uppmärksammat den samiska litteraturen. Projektet har samarbetat med andra aktörer, bland annat biblioteken i länet, Folkets bio, ABF, Gaaltje, Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr och Region Jämtland. I lokalpressen har verksamheten kallats en kulturgärning. Projektet har också en egna hemsidor och finns på Facebook där de uppmärksammar litterära händelser i Jämtland/Härjedalen och ger utrymme för lokala författare att synas. Man kan med fog säga att projektet varit med och åstadkommit en betydligt bättre situation för litterära aktörer i länet.

Share

PROVINS FÅR TILLFÄLLIG BAS I JÄMTLAND

Från och med nummer 4/2019 flyttar redaktionen för tidskriften Provins tillfälligt till Jämtland. Tidskriftens redaktör Carl Åkerlund går på föräldraledighet och vikarierande redaktörer för de kommande fyra numren blir författaren Malin Nord och filmaren Clara Bodén.  

– Jag ser mycket fram emot att tillsammans med Clara få förvalta en så viktig och angelägen tidskrift. Provins är för mig en röst som aldrig lutar sig tillbaka. Där finns en pågående nyfikenhet och ambition att utmana de begrepp som ständigt måste förnyas och ifrågasättas, som exempelvis ”Norrland” och ”provins”, säger Malin Nord.  

Malin Nord (f. 1973) bor på Frösön och debuterade 2012 med romanen Stilla havet, som efterföljdes av den prisnominerade romanen Barmark 2017. Under året har hon bland annat arbetat som gästredaktör för tidskriften Kritiker. Clara Bodén (f. 1983) är bosatt på Rödön och arbetar som filmskapare och producent. 2015 nominerades hon till en Guldbagge för essäfilmen Lgh + Bil + Allt jag har och äger och har därefter bland annat skrivit för SR Drama och 2018 regisserat kortfilmen Stamnätet.  

Tidskriften Provins har regelbundet kommit ut sedan 1982. Sedan starten har den varit en viktig plattform för norrländska litterära röster, unga såväl som gamla. Tidigare redaktioner har varit hemmahörande i bland annat Umeå, Gävle och Luleå.   

– Redaktionen har aldrig tidigare varit så förankrad i Jämtland som den kommer att bli under ledning av Malin Nord och Clara Bodén. Även om det handlar om en begränsad period kommer det att hjälpa tidskriften att bredda sitt kontaktnät, hitta nya skribenter och aktualiseras för ännu fler läsare, säger David Väyrynen, ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr och tillika ansvarig utgivare för tidskriften Provins.

För mer information: Malin Nord, redaktör, malin.nord@tidskriftenprovins.se
Clara Bodén, redaktör, clara.boden@tidskriftenprovins.se Fanny Carinasdotter, (vik.) bildredaktör, fanny.carinasdotter@tidskriftenprovins.se
David Väyrynen, ansvarig utgivare, styrelsen@norrlitt.se
Patrik Tornéus, administratör, patrik.torneus@forfattarcentrum.se

www.tidskriftenprovins.se
www.norrlitt.se
www.forfattarcentrum.se/norr


Share

Fullsatt på Folkets bio med Ekelöf!

Foto av Catarina Lundström

Ekelöf-kvällen på Folkets bio blev mycket lyckad! Fullsatt i salongen! Tack publiken och alla andra inblandade!

Magnus Ottelid

 

 

Magnus Ottelid  hälsade välkommen, berättade lite om ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan”. Han läste också två favoritdikter ur ”Sagan om Fatumeh”.

Catarina Lundström från medarrangören Länskulturen (Tack för det!) berättade lite om författarnätverket och kommande aktiviteter.

Catarina Lundström

Martin T Johansson läste också två dikter ur ”Färjesång” och uttryckte efteråt att det fanns en hel del man skulle kunna iscensätta som teater av det som John Swedenmark berättade om Ekelöfs tid i Jämtland.

Martin T Johansson

Johns föredrag var en lysande och upplysande exposé över Ekelöfs poesi och liv som visade hur tiden i byn Frankrike faktiskt var betydelsefull för Ekelöfs utveckling som poet.

John Swedenmark

 

 

 

 

 

 

 

 

En underbar publik såg som avslutning filmen ”Ekelöfs blick” av den danske filmaren Claus Bohm.

Share

Gunnar Ekelöf i Jämtland

Välkomna till ett evenemang i serien ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan!

Denna gång handlar det om poeten Gunnar Ekelöf som flera gånger vistades i Jämtlands fjällvärld. Om detta kommer Gunnar Ekelöf-sällskapets sekreterare John Swedenmark att berätta.
Det blir också uppläsningar av Ekelöfs dikter.
OCH – inte för inte – vi är ju på Folkets bio Regina – det blir film!
Närmare bestämt den första delen av Claus Bohms film ”Ekelöfs blick”.
GRATIS INTRÄDE!

Folkets bio Regina 13 februari 19.00
Share