Alla inlägg av admin

Att glädjas åt under coronatider

I Coronatider gläds vi trots allt åt alla kreativa påhitt som sker på kulturens områden. Författare, musiker och konstnärer hittar olika vägar att nå sin publik.

I Sätt litteraturen på Jämtlandskartan gläds vi särskilt åt Regionkulturens initiativ med presentationsfilmer av ”Närodlade författare”! Mycket bra! Det tackar vi för! Ni hittar startpunkten för filmerna här här >> Vi har också länkat till filmerna på vår Facebook-sida >>

Här är den just nu senaste filmen i raden av de 14 författare som presenteras i filmerna. Det är Ulla Brännström-Englsperger.

Share

Nominerad till Länstidningens kulturpris 2019

Projektet ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” har nominerats till Länstidningens kulturpris 2019.

Motiveringen:

Motivering:

Det litterära projektet ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” har sedan hösten 2010 med enbart ideella krafter ordnat 28 evenemang av hög kvalitet. Det har varit föredrag, uppläsningar, teater, musik och filmvisning. ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” blev också väldigt tydligt en scen för lokala författare att framträda och läsa egna texter. Allt har fokuserat på att uppmärksamma platser, författare och böcker med anknytning till Jämtland och Härjedalen. Man har också uppmärksammat den samiska litteraturen. Projektet har samarbetat med andra aktörer, bland annat biblioteken i länet, Folkets bio, ABF, Gaaltje, Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr och Region Jämtland. I lokalpressen har verksamheten kallats en kulturgärning. Projektet har också en egna hemsidor och finns på Facebook där de uppmärksammar litterära händelser i Jämtland/Härjedalen och ger utrymme för lokala författare att synas. Man kan med fog säga att projektet varit med och åstadkommit en betydligt bättre situation för litterära aktörer i länet.

Share

PROVINS FÅR TILLFÄLLIG BAS I JÄMTLAND

Från och med nummer 4/2019 flyttar redaktionen för tidskriften Provins tillfälligt till Jämtland. Tidskriftens redaktör Carl Åkerlund går på föräldraledighet och vikarierande redaktörer för de kommande fyra numren blir författaren Malin Nord och filmaren Clara Bodén.  

– Jag ser mycket fram emot att tillsammans med Clara få förvalta en så viktig och angelägen tidskrift. Provins är för mig en röst som aldrig lutar sig tillbaka. Där finns en pågående nyfikenhet och ambition att utmana de begrepp som ständigt måste förnyas och ifrågasättas, som exempelvis ”Norrland” och ”provins”, säger Malin Nord.  

Malin Nord (f. 1973) bor på Frösön och debuterade 2012 med romanen Stilla havet, som efterföljdes av den prisnominerade romanen Barmark 2017. Under året har hon bland annat arbetat som gästredaktör för tidskriften Kritiker. Clara Bodén (f. 1983) är bosatt på Rödön och arbetar som filmskapare och producent. 2015 nominerades hon till en Guldbagge för essäfilmen Lgh + Bil + Allt jag har och äger och har därefter bland annat skrivit för SR Drama och 2018 regisserat kortfilmen Stamnätet.  

Tidskriften Provins har regelbundet kommit ut sedan 1982. Sedan starten har den varit en viktig plattform för norrländska litterära röster, unga såväl som gamla. Tidigare redaktioner har varit hemmahörande i bland annat Umeå, Gävle och Luleå.   

– Redaktionen har aldrig tidigare varit så förankrad i Jämtland som den kommer att bli under ledning av Malin Nord och Clara Bodén. Även om det handlar om en begränsad period kommer det att hjälpa tidskriften att bredda sitt kontaktnät, hitta nya skribenter och aktualiseras för ännu fler läsare, säger David Väyrynen, ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr och tillika ansvarig utgivare för tidskriften Provins.

För mer information: Malin Nord, redaktör, malin.nord@tidskriftenprovins.se
Clara Bodén, redaktör, clara.boden@tidskriftenprovins.se Fanny Carinasdotter, (vik.) bildredaktör, fanny.carinasdotter@tidskriftenprovins.se
David Väyrynen, ansvarig utgivare, styrelsen@norrlitt.se
Patrik Tornéus, administratör, patrik.torneus@forfattarcentrum.se

www.tidskriftenprovins.se
www.norrlitt.se
www.forfattarcentrum.se/norr


Share

Möte 21 – Rapport från den 20 maj 2015

En lyckad kväll på Designcentrum i Östersund med sex författarframträdanden.ewa-ljungdahl

Ewa Ljungdahl från arrangörsgruppen var presentatör för kvällen och Catarina Lundström catarina-lundstromfrån Länskulturen hälsade oss välkomna till Designcentrums lokal.

johan-hemmingssonFörst ut på plan var Johan Hemmingsson som läste prologen ur sitt romanprojekt ”Halshuggarnatten” 1867 i norra Jämtland. Dramatisk text om paret som försöker rädda sitt korn från den extremt tidiga frosten i juli.ewa-jonsson

Därefter Ewa Jonsson som förvisso är förtjust i haikuns komprimerade form och har skrivit många sådana fina dikter, men nu läste hon en prosatext om ett åttioårskalas, där bilderna av fest, anhöriga, vänner och minnen flödade ut över publiken. magnus ottelid

Så var det dags för  Magnus Ottelid som började med inledningen till novellen ”Tysk-Johan”, men avslutade med två dikter.  Han hade önskat sig ha en hatt av Bruno K-karaktär men fick nöja med en liten som fanns till hands hemma.

theres-k-agdlerTheres K Agdler läste ur sitt pågående arbete kring Ariane Wahlgren med både Grekland, Island och Frösön som fond.  En hundraårig kackerlacksledare har sin röst, liksom en historiekunnig sköldpadda. Theres nytolkning av myten om Europa och tjuren fick publiken att skratta högt. Fyndigt och mitt i prick.

peter-lucas-erixonPeter Lucas Erixon gjorde en omläsning på sitt karaktäristiskt poetiska vis av inledningen på romanen ”Hemlandet”. I sanning en ”egensinnig, mörk och spännande bok” som Kerstin Ekman sagt.  När berättelsen beskrev den skrämmande tromben i fjällskogen, blev det ackompanjemang av en häftig hagelskur utanför fönstret!

elin-olofssonAvslutningsvis delgav oss Elin Olofsson inledningen till sin tredje roman som beräknas komma under våren 2016. Systrar möts i föräldrahemmet i Offerdal och det kändes verkligen som upptakten till händelser och konflikter av många slag. Man kan nog vara säker på att det blir en ny bra roman av Elin som haft stor framgång med sina två första. På bilden försöker hon hitta ett bra ställe att sätta nålen på kartan. Offerdal förstås, men var?

Share

Programmet den 20 maj 2015

Välkommen till vårt evenemang den 20 maj!

Tiden är 19.00 Platsen är
Designcentrum i Östersund

Under rubriken ”Nyskrivet” får ni möta författare som läser ur sina pågående arbeten

Peter Lucas Erixon
Elin Olofsson
Theres K. Agdler
Magnus Ottelid
Ewa Jonsson
Johan Hemmingsson

Här finns en liten affisch som du gärna får sprida: jämtlitt 20 maj_2015

Share

Boka in den 20 maj redan nu!

Tiden är 19.00
Platsen är Designcentrum i Östersund

Programmet denna gång är ”Nyskrivet”. Författare läser ur pågående arbete.
Hittills har vi följande medverkande:

  • Peter Lucas Erixon
  • Elin Olofsson
  • Theres K Agdler
  • Magnus Ottelid
  • Ewa Jonsson
  • Johan Hemmingsson

Ytterligare inslag kan tillkomma – t.ex. musik… 🙂

Share

Glädjande besked om ekonomiskt stöd från Länskulturen!

Vår ansökan för ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” om organisationsbidrag via Norrländska litteratursällskapet beviljades med råge! Vi fick förstärkt bidrag för 2015 och har nu 30.000 kronor till vårt förfogande!

Men utan människor som bidrar med idéer och innehåll blir det ingenting!
Vi återkommer med en inbjudan om NÄTVERKSMÖTE inom kort. Otroligt viktigt att vi blir fler aktiva och vi behöver planera resten av året tillsammans.

Bästa hälsningar
Arbetsgruppen för Jamtlitt

Share