Kategoriarkiv: Övrigt

Nominerad till Länstidningens kulturpris 2019

Projektet ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” har nominerats till Länstidningens kulturpris 2019.

Motiveringen:

Motivering:

Det litterära projektet ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” har sedan hösten 2010 med enbart ideella krafter ordnat 28 evenemang av hög kvalitet. Det har varit föredrag, uppläsningar, teater, musik och filmvisning. ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” blev också väldigt tydligt en scen för lokala författare att framträda och läsa egna texter. Allt har fokuserat på att uppmärksamma platser, författare och böcker med anknytning till Jämtland och Härjedalen. Man har också uppmärksammat den samiska litteraturen. Projektet har samarbetat med andra aktörer, bland annat biblioteken i länet, Folkets bio, ABF, Gaaltje, Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr och Region Jämtland. I lokalpressen har verksamheten kallats en kulturgärning. Projektet har också en egna hemsidor och finns på Facebook där de uppmärksammar litterära händelser i Jämtland/Härjedalen och ger utrymme för lokala författare att synas. Man kan med fog säga att projektet varit med och åstadkommit en betydligt bättre situation för litterära aktörer i länet.

Share

Tävlingen ”Norrländsk text”

Norrländska litteratursällskapet instiftar nu tävlingen Norrländsk text för sina sällskaps-och författarmedlemmar.

Endast ett bidrag per medlem får insändas och texten ska vara på svenska, opublicerad samt ha relevant koppling till Norrland. Temat är detsamma som för varje års sista nummer av Provins. Bidragen läses anonymt av en jury bestående av personer från sällskapet och Provins. Priset utgörs av 5000kronorsamt publicering i Provins. Årets tema är Nordkalotten, årets genre är poesi och omfånget är maximalt fyra A4-sidor, storlek 12, 1,5 i radavstånd. Bidraget skickas in mellan 7 augusti och 30 september till:
patrik.torneus@forfattarcentrum.se .

Om du inte är medlem, så kan du bli det i och med inlämnandet av ditt bidrag.

Share

Vinnarna av Norrlands litteraturpris 2017 är utsedda

I kategorin vuxenlitteratur får Lina Josefina Lindqvist priset för romanen Skarv och i kategorin barn och
ungdomslitteratur AnnHelén Laestadius för romanen
Tio över ett.

Foto: Nils-Henrik Sikku

Lina Josefina Lindqvist tilldelas Norrlands litteraturpris 2017, i kategorin vuxenlitteratur, för sin roman Skarv med motiveringen:

På ett närmast vetenskapligt sätt berättar Lina Josefina Lindqvist om människorna på den fjärilsformade ön i Norra ishavet, hur de präglats av motsatspar som ljusa sommarnätter och långa vintrar, samt en allt ökande centraliserings- och urbaniseringstakt. Skarv är en roman om drömmar om ett annat liv, men stoltheten över den egna platsen släpper aldrig riktigt taget. I förgrunden finns Maren, som slits mellan tryggheten på ön och viljan att lämna för staden, med en längtan om att lika obehindrat som skarven korsar vattenytan, själv kunna korsa tunneln under havet, på väg till flygplatsen på fastlandet och ut i världen.”

Ann-Helén Laestadius tilldelas Norrlands litteraturpris 2017, i kategorin barn- och ungdomslitteratur, för sin roman Tio över ett med motiveringen:

”Lika trovärdigt som om hon varit en betraktande jämnårig på Högalidskolan, skildrar Ann-Helen Laestadius i Tio över ett några månader av tonåringen Majas liv i Kiruna: relationen till bästa vännen Julia, kärleken till Albin och rädslan för att samhället skall rasa till följd av de sprängningar som varje natt, tjugo minuter över
ett, görs i stadens gruva. Alltid precist avvägt mellan vad som sägs och vad som lämnas till läsaren att själva fylla i, skildras hur något som börjar med oro för familj och vänner slutar i panikångestattacker, och hur identiteten formas och förändras i
takt med samhällets omvandling.

Vi gratulerar!

Share

Glädjande besked om ekonomiskt stöd från Länskulturen!

Vår ansökan för ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” om organisationsbidrag via Norrländska litteratursällskapet beviljades med råge! Vi fick förstärkt bidrag för 2015 och har nu 30.000 kronor till vårt förfogande!

Men utan människor som bidrar med idéer och innehåll blir det ingenting!
Vi återkommer med en inbjudan om NÄTVERKSMÖTE inom kort. Otroligt viktigt att vi blir fler aktiva och vi behöver planera resten av året tillsammans.

Bästa hälsningar
Arbetsgruppen för Jamtlitt

Share