Kategoriarkiv: Kommande evenemang

Gunnar Ekelöf i Jämtland

Välkomna till ett evenemang i serien ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan!

Denna gång handlar det om poeten Gunnar Ekelöf som flera gånger vistades i Jämtlands fjällvärld. Om detta kommer Gunnar Ekelöf-sällskapets sekreterare John Swedenmark att berätta.
Det blir också uppläsningar av Ekelöfs dikter.
OCH – inte för inte – vi är ju på Folkets bio Regina – det blir film!
Närmare bestämt den första delen av Claus Bohms film ”Ekelöfs blick”.
GRATIS INTRÄDE!

Folkets bio Regina 13 februari 19.00
Share

Gunnar Ekelöf special den 13/2 2018

Ny liten blänkare om vår Gunnar Ekelöf-special. OBSERVERA att det blir den 13/2. ( Den 15/2 är det ju ÖFK-fotboll så det går förstås inte. :-))

Om Gunnar Ekelöf

Planeringen är inte helt klar, men så mycket kan vi säga att Ekelöf-sällskapets sekreterare John Swedenmark kommer att hålla föredrag. Och säkerligen blir det mera spännande inslag! Håll utkik! Boka den 13 februari!

Och platsen blir Folkets Bio Regina!

Share

Gunnar Ekelöf-special planeras!

Här får ni en liten blänkare om att vi planerar en Ekelöf-special! Gunnar Ekelöf hade ju ett tydligt förhållande till Jämtland som han besökte flera gånger. Om Gunnar Ekelöf

Planeringen är inte klar, men så mycket kan vi säga att Ekelöf-sällskapets sekreterare John Swedenmark kommer att hålla föredrag. Och säkerligen blir det mera spännande inslag! Håll utkik! Och preliminärboka den 15 februari!

 

 

Share

Tävlingen ”Norrländsk text”

Norrländska litteratursällskapet instiftar nu tävlingen Norrländsk text för sina sällskaps-och författarmedlemmar.

Endast ett bidrag per medlem får insändas och texten ska vara på svenska, opublicerad samt ha relevant koppling till Norrland. Temat är detsamma som för varje års sista nummer av Provins. Bidragen läses anonymt av en jury bestående av personer från sällskapet och Provins. Priset utgörs av 5000kronorsamt publicering i Provins. Årets tema är Nordkalotten, årets genre är poesi och omfånget är maximalt fyra A4-sidor, storlek 12, 1,5 i radavstånd. Bidraget skickas in mellan 7 augusti och 30 september till:
patrik.torneus@forfattarcentrum.se .

Om du inte är medlem, så kan du bli det i och med inlämnandet av ditt bidrag.

Share

Litterärt sommarmöte i Jokkmokk 29/6-2/7

Varje år anordnar Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr ett sommarmöte för medlemmar och andra litteraturintressade någonstans i Norrland. I år har turen kommit till Jokkmokk, där vi samlas på Samernas utbildningscentrum torsdag den 29 juni till söndag den 2 juli för att deltaga i workshops, lyssna till samiska författare och musiker, besöka Àjtte fjäll- och samemuseum, fira årets andra nummer av vår tidskrift Provins samt tillkännage årets två pristagare av Norrlands litteraturpris! Norrländska litteratursällskapet/FC Norrs foto.

Mer information om priser, scheman, boende och hur du anmäler dig finns på http://www.norrlitt.se/2017/04/28/anmal-dig-till-arets-sommarmote/

Totalpris med workshop, boende, mat och inträden: 1300 kronor (medlemmar) eller 1800 kronor (icke medlemmar)
Priser utan boende: 800 kronor (medlemmar) eller 1300 kronor (icke medlemmar)

ANMÄL DIG SENAST MÅNDAG DEN 19 JUNI!

Share

Välkommen på berättarkafé 14 mars i Östersund!

14 mars kl.18.30-20.30
Ecocaféet (Storgatan 26, Östersund)
Kom och berätta, eller bara lyssna.

Berättarkafé innebär muntligt berättande i en kafélokal, bibliotek eller liknande där deltagarna, utan annan rekvisita än sin egen röst, delar med sig av sina erfarenheter.

Regional biblioteksverksamhet (Region Jämtland Härjedalen) och Studieförbundet Vuxenskolan har bjudit in Pelle Olsson från föreningen Liv i Sverige som kommer att leda en kväll med ett första Berättarkafé.

Vi hoppas att kunna sprida denna metod i vår region!

Liv i Sverige är en spännande förening som uppmuntrar berättande och skrivande med mottot ”varje liv är värt att skildra!”. De vill främja det självbiografiska berättandet i vårt land, både i tal och skrift.

Du är inbjuden till en härlig kväll i berättandets konst och det är helt utan kostnad. Ingen föranmälan krävs. Ta chansen att berätta eller bara lyssna istället för att sitta framför TV:n eller datorn. Fika köper du på plats.

All info även i pdf-filen: Välkommen på berättarkafé 14 mars

Arrangör är Regional biblioteksverksamhet (Region Jämtland Härjedalen) och Studieförbundet Vuxenskolan.

 

 

Share

Framtiden för ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan”

Kära vänner av litteraturen och projektet ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan”! 

När vi startade ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” hösten 2010 på Galleri Bolin var vi inte helt på det klara vart det skulle ta vägen. Den ursprungliga idén var enkel: korta föredrag med fokus på författare och böcker som hade anknytning till Jämtland. Bakgrunden (förutom att vi själva tyckte att det verkade kul) var att litteraturens ställning i Jämtland tycktes oss svag och vi ville med en liten insats göra något för att försöka ändra på det.

Med tiden, och genom den uppskattning som projektet rönte både bland publik och lokalpress, fick vi ekonomiskt stöd och hittade en del nya former för evenemangen. De kom att ibland innehålla musik, presentationer av litterära sällskap, besök av nationellt kända författare och uppläsningar där man fick höra både nyskriven och publicerad poesi, utdrag ur både redan utgivna som kommande romaner och noveller. Uppläsningsscenen för lokala författare som vi skapade genom ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” tror jag varit den viktigaste aspekten av det vi gjort. Jag vill också tro att vårt projekt genom sin höga kvalitet och bredd medverkat till att Länskulturen uppmärksammat litteraturen på ett annat sätt än tidigare. Den sidan av saken känns mycket bra.

Under den tid som jag var ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr, dvs fram till våren 2014, var drivandet av ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan”   oproblematiskt. Tillsammans med den anställda författarförmedlaren vid den tiden, Theres K Agdler, kunde planering och praktiska saker skötas på ett bra sätt. När Theres sedan slutade i samband med att jag avgick som ordförande, hamnade projektet i ett annat läge. Även om vi redan tidigare, utan större framgång, försökt få till ett nätverk som kunde vara med som både idéutvecklare och arrangörer, så började det hela nu bli mera tungrott. Under en tid var jag mer eller mindre ensam med det hela, men det underlättades av att det var enkelt att få folk att ställa upp som talare eller uppläsare. I november 2014 tillkom några personer och det hela såg ljusare ut. Vi hade dessutom organisationsbidrag från Länskulturen. Ansökan grundade sig fortfarande på Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr, där vi också hade en bra ekonomisk redovisningsmodell som hjälp.

Men trots nya personer stod frågan ändå kvar: Hade vi krafter och resurser nog att fortsätta projektet?

Eftersom jag flyttat till Stockholm klargjorde jag att mina insatser inte kunde vara som förut. Jag tog på mig att medverka till att sköta ekonomin, skriva ansökningar och sköta vår hemsida som etablerades hösten 2014 (http://jamtlitt.se ). Även nyhetsbreven tog jag på mig att hantera. Men att vara med som direkt arrangör var inte längre möjligt på samma sätt som förut. I de samtal som fördes bland oss fem-sex personer som deltog, var inställningen självklar: man ville fortsätta projektet. Samtidigt stod det klart att det inte fanns så mycket tid att satsa, alla var inblandade även i annat viktigt, både i jobbet och på fritiden. Personligen tyckte jag förstås att det skulle vara bra om vi kunde fortsätta, men att det å andra sidan inte vore stor sak om vi lade ner det hela. Att driva ett projekt framgångsrikt i sex år och tjugosju evenemang är verkligen ingen dålig sak.

Det finns dock en sak som jag tycker vore tråkigt med att lägga ner ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan” och det är det faktum att vi skapat en scen för lokala författarna där både mer och mindre etablerade kan möta en intresserad och entusiastisk publik. Kanske är det vår viktigaste insats. Att denna scen skulle försvinna vore ett bakslag för litteraturen som vi definitivt inte behöver.

Men för att kunna gå vidare på något nytt sätt behövs fler frivilliga krafter. Finns de?

Magnus Ottelid

 

Share

Stafettläsning om Jämtland/Härjedalen 12 december

Ta chansen att få läsa för publik! Eller kom och lyssna!

Den 12/12 ska vi ha ett evenemang i serien ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan”. Vi tänkte oss en ”Stafettläsning om Jämtland/Härjedalen”. Det betyder att vi siktar på ett helt gäng med människor (25? 30?) som läser egen text (max. 5 minuter) på ämnet ”Vad betyder Jämtland för mig?” eller ”Vad betyder Härjedalen för mig?”.
Känslor, tankar, idéer, framtid, dåtid… Fritt alltså. JAMTLITT LOGO kontur
Vi hoppas att det kan bli en riktigt rolig kväll med massor av infallsvinklar på vår region!
Klockslag: 19.00. Lokal: Hörsalen Östersunds bibliotek

FRI ENTRÉ

Vill du bara lyssna så går det bra!

Om du vill läsa ska du skicka din anmälan och text till info@jamtlitt.se

Man måste alltså skicka in sitt bidrag i förväg – dels för att vi ska kunna kontrollera antalet bidrag (blir det för många måste vi kanske begränsa) dels för att gruppera och ordna föreställningen om det visar sig lämpligt.

Vi bjuder på lite smått och gott att äta och dricka!
Arbetsgruppen för ”Sätt litteraturen på Jämtlandskartan”

Medarrangör: Östersunds bibliotekbibblan logo

 

 

 

Med stöd av Länskulturen Jämtland

Share

Välkommen till Strömsunds kommun! Och Beppeland!

Lördag den 23 april presenteras nyutgåvan av Beppe Wolgers Jämtlandsdiktning

Tiden är 13.00 och platsen är Skalbäcksstugan utanför Strömsund.

Gunnar Balgård kommer att presentera antologin som också finns  till försäljning.

kerstin wolgersKerstin Wolgers läser dikter och berättar om deras bakgrund. Bilden är från evenemanget i Östersund den 21/4.

Samarbetspartner är förutom Länskulturen i Jämtland och Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum norr också hembygdsföreningen Heimlauta.

Share